arrow

Awoiska van der Molen

In het fotowerk van Awoiska van der Molen is de natuur eeuwig, onaantastbaar en vooral elementair. Normaliter reist ze vooral naar afgelegen gebieden in Europa, Japan en Mexico om daar het isolement op te zoeken. Nu, voor Into Nature, keerde ze terug naar haar wortels: de noordelijke Nederlanden, waar ze opgroeide in de stad Groningen, dichtbij het Duitse veengebied vanwaar haar verre voorouders stammen. Haar werk gaat over wat niet zichtbaar, maar wel voelbaar is: de lichamelijke ervaring van het zijn in de natuur. Van der Molen: ‘Wanneer je een langere tijd alleen in het stille landschap verblijft, ver weg van de hectische moderne wereld, dan herkent onze diepste intuïtie ons oorspronkelijke territorium: de ongerepte natuur, met haar ritme waarop het lichamelijk systeem gebouwd is’. Pas wanneer Van der Molen dit ervaart, haalt ze haar camera uit haar tas. Zo ook in het Bargerveen.

Om de niet tastbare verbinding met de natuur van het Bargerveen te benadrukken printte Van der Molen haar foto’s op glas waardoor het beeld en de bestaande natuur als het ware in elkaar overvloeien. En hoewel we hier ‘het Bargerveen in het Bargerveen’ zien en dus duidelijk verbonden zijn aan een plek, zien we méér dan dat: een horizon achter de horizon, een mysterieuze weerschijn over het landschap, als witte wieven die voorbijtrekken.

Beeld: Materiaaltest in het Bargerveen | Awoiska van der Molen

Beluister op Soundcloud, Spotify of Apple podcasts de Into Nature Podcast met Awoiska van der Molen en Hans den Hartog Jager